KUOREVAARAN KOTISIVUT 2023

Mukava kylä elää maaseudulla Pohjois-Karjalassa

12 / 2010 | KUOREVAARAN KOTISIVUT 2023HYVÄ LUKIJA Kuoreviesti 12 / 2010

Vuoden ollessa lopuillaan voi todeta, että tämä vuosi on ollut monella tavalla mieliin painuva vuosi. Viime talvi pakkasineen ja lumineen muistutti vanhoja perinteisiä talvia ja näiden talvipakkasten vastapainoksi saimme mitä upeimman kesän. Mieliin tämä vuosi jää myös siitä, että vuosi on ollut kyläyhdistykselle ja kylälle tapahtumarikas vuosi.

Keväällä vietimme koulun 100-vuotisjuhlaa, kesällä teimme teatteriretken Ristin kesäteatteriin, Polvijärvi-päivillä olimme myymässä omaa Kuorevaara-paitaamme. Elokuussa järjestimme koulun kentällä rompepäivän sekä venetsialaiset Halkovaaran venevalkamassa. Olimme myös yhtenä järjestäjä syyskuulla ravintola Huvilouhoksen piha-alueella järjestetyssä eloriehassa.
Ja ovatpa kylämme aktiiviset ja idearikkaat naiset olleet myös filmin teossa. Huhmarisen Erä ry:n 50-vuotisjuhlassa esitetty elokuva Akkojenjahti on alusta alkaen kuorevaaralaista työtä. Käsikirjoituksesta ja ohjauksesta vastasi Pirjo Saarelainen, kuvauksen ja leikkauksen hoiti Janne Turunen ja kuorevaaralaiset ladyt esiintyivät.
Suurimpana ponnistuksena tänä vuonna on tietysti ollut Halkovaaran venevalkaman kunnostus. Työtä tehtiin paljon ja siitä vielä kiitos kaikille talkoissa mukana olleille. Tekemistä jäi vielä ensi kesällekin, vaikka suurin osa hankkeesta saatiin valmiiksi tänä vuonna.
Luistelukaukalokin on jo saatu kyläläisten käyttöön, tästä kiitokset Markulle apujoukkoineen.
Kyläyhdistys toivottaa uudet kuorevaaralaiset tervetulleiksi sekä onnittelee perheenlisäystä saaneita perheitä.
Hyvää joulun aikaa ja onnea uudelle vuodelle!


Kuorevaaran kyläyhdistys ry


VANHOJA JOULU-USKOMUKSIA JA TAIKOJA

Varsinkin maalaisväestön keskuudessa on entisaikaan elänyt monia jouluun liittyviä taikoja ja uskomuksia. Niistä huokuu joulun arvostus suurena ja tärkeänä juhlana. Ennen muinoin kyläläiset saivat viedä kirkkoon mukanaan kynttilöitä. Monet halusivat tuoda ne mukanaan myös takaisin kotiin, sillä kirkossa palaneessa kynttilässä oli taikavoimaa. Kun sen sytytti ukonilmalla, sai olla huojentunein mielin, sillä sen voima takasi, ettei salama iskenyt omiin nurkkiin. Myös aura ja muut maanviljelyksessä käytetyt työkalut pysyivät terävinä, kun ne rasvattiin joulukynttilällä. Kynttilöitä valaessa oli pysyttävä asiallisena. Turha puhuminen ja nauraminen oli unohdettava. Jos mieltään ei kuitenkaan pystynyt hillitsemään, saattoivat kynttilät palaessaan räiskyä ja loimua isolla liekillä.
Kotitontuille vietiin jouluaattona navettaan tai talliin kulhollinen riisipuuroa. Näin haluttiin palkita niiden suorittamat vuoden hyvät työt, mutta myös taata talolle ja karjalle onni seuraavaksi vuodeksi. Riihennurkkaan vietiin haltialle jouluryyppy ja jouluolutta.
Eläimiin liittyi monenlaisia uskomuksia. Sanottiin, että jouluna eläimetkin osasivat puhua. Linnutkin saivat oman osansa jouluherkuista. Niille tarkoitettu joululyhde tuli sitoa elonkorjuun aikana ensimmäiseksi tai viimeiseksi leikatuista kauroista. Tällä tavoin taloon taattiin hyvä viljavuosi, eikä tämän taian jälkeen linnuilla ollut asiaa syömään viljaa pelloilta.
Onpa eletty sellaistakin aikaa, jolloin talonväki nukkui jouluyön lattiaoljilla. Sängyt olivat nimittäin varattu tärkeämpiä vieraita varten. Ne pyhitettiin esi-isien hengille ja vieläpä jouluateriakin oli jätetty heille pöytään ja kynttilä palamaan, jotta syöminen onnistui paremmin. Myös saunomisen suhteen noudatettiin hieman samanlaista kaavaa. Isäntäväki kävi löylyissä jo ennen pimeän tuloa, jotta haltijat ja tontut saivat saunoa rauhassa illan hämärtyessä. Haltijoita ja tonttuja pyrittiin miellyttämään, sillä vastalahjaksi ne huolehtivat talosta koko seuraavan vuoden.

TULEVIA TAPAHTUMIA

JOULUISAT ERÄTULET

Halkovaaran venevalkamassa keskiviikkona 22.12.2010 klo 19.
Halutessasi voit tuoda pientä purtavaa metsän eläimille, esim. porkkanoita, omenoita tms.

Pipari + glögitarjoilu.


VUOSIKOKOUS
Sunnuntaina 6.2.2011 klo 13.00 Kuorevaaran koululla.
Kyläläiset tervetuloa!


KÄVELYKLUBI
Jatkamme kävelyä su 9.1.2011 klo 11.00, kokoontuminen koululla.
Seuraa ilmoittelua Outokummun Seudun seurapalstalla.


PILKKIKISAT
Kevättalvella. Seuraa ilmoittelua.KIMPPAKÄVELYÄ

Kuorevaarassa on kokoontunut syyskuun alusta lähtien kävelyklubi. Klubin perusajatuksena on kimpassa, eli yhdessä muiden kanssa käveleminen. Lisäksi klubiin osallistuneet ovat saaneet tietoa säännöllisen kävelyn vaikutuksista mm. sydän- ja verenkiertoelimistön terveyteen ja painonhallintaan. Klubin lenkeille on osallistunut vaihdellen 3-9 henkilöä kerrallaan. Vetäjänä on toiminut Päivi Muikku. Klubin toiminta on noudatellut Suomen Ladun, UKK-instituutin ja Suomen Sydänliiton ohjeistuksia kävelyklubitoiminnasta.

Ennen kävelylenkkiä on ollut joko jokin tiedottava osuus tai venyttelyä. Kävelijät ovat sopineet lenkin alussa lenkin pituudesta ja reitistä yhdessä. Klubin kävelylenkit ovat olleet pituudeltaan 4-6 km ja kestoltaan noin tunnin mittaisia. Kävely on tapahtunut pääosin pieniä hiekkateitä ja polkuja pitkin. Kävelyssä on noudatettu PPP-sääntöä, joka tarkoittaa ”pystyy puhumaan puuskuttamatta”. Kävelijät ovat usein jakautuneet reippaampiin ja rauhallisempiin kävelijöihin. Kenenkään ei kuitenkaan ole tarvinnut kävellä yksin.
Klubin mieleen jääneitä mukavia hetkiä ovat olleet mm. herkkutattien löytyminen polun vierestä, edestakainen patikointi Tiaissärkän laavulle ja itsenäisyyspäivän elämyslenkki, jolloin patikoitiin otsalamppujen ja lyhtyjen valossa. Tällä lenkillä laulettiin Maamme-laulu ja nautittiin Kuorevaaran tien varren laavulla glögit piparien kanssa. Itsenäisyyspäivän lenkki myös päätti klubin toiminnan vuonna 2010.
Klubi jatkaa toimintaansa vuoden 2011 loppiaisen jälkeen. Kokoontumispäivä on sunnuntai. Tarkoituksena on, että peruskävelylenkkejä jatketaan, ja lisäksi kerran kuukaudessa tehdään jokin erityislenkki. Puhetta on ollut mm. lumikenkäkävelystä, kuutamolla ja jäällä kävelemisestä. Saattaapa olla, että jokin kerta klubilaiset porhaltavat potkukelkoilla kyläteitä pitkin. Tulevasta toiminnasta ilmoitellaan paikallislehden seurapalstalla ja kylän ilmoitustaululla. Klubin toiminta on avointa kaikille kimppakävelystä kiinnostuneille. Etukäteisilmoittautumista ei tarvita, eikä myöskään poissaolosta tarvitse ilmoittaa.


Mitä kertoi mulle tonttu?

Pipari tuo joulun.
Kynttilä tuo joulun.
Himmeli tuo joulun.
Mitä muuta kertoi tonttu?
Antoi ajatuksen uuden,
kertoi joulun salaisuuden.
Rakkaus tuo joulun.

Näin kertoi tonttu.HYVÄÄ JOULUA!
Kuorevaaran kyläyhdistyksen yhteystietoja

Kirsi Piiparinen, puheenjohtaja
puh. 0500 572 372

Tuija Laakkonen, sihteeri
puh. 040 763 2481
tuija.laakkonen@gmail.com